Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Гостува ни в."Телефраф"

01.12.2013г.
+ А | - a

Гостува ни в."Телефраф"
 Царят  призова Европа да не спира емигрантите 
 „За нова, единна миграционна политика в Европа, гарантираща правото на свободно придвижване като естествено човешко право”-призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски в сайта си в личната му интернет страница. Истерията, която наблюдаваме в някои британски и 
френски медии относно очаквана емигрантска вълна след падане на ограниченията на трудовия пазар през януари за Румъния и България „се основава на спекулации и произволни анализи”. Приливът на емигранти във Великобритания след падането на Берлитската стена са осигурили на страната 25 млрд. паунда приходи.
 „България има шанс да се превърне в пример за добро управление на процеса на приема на пристигащите емигранти у нас, още повече, че става въпрос за бежанци, които търсят спасение от военен конфликт.
 Подобна е и инициативата на в-к "Апимедика-Апикултура" да предложим на оставащите в страната емигранти курсове за обучение по пчеларство, апитерапия, апипрофилактика и апидиететика. Те се провеждат по програма на Министерството на труда и социалната политика и фигурират в Списъка на професии в България. Получили гражданство, емигрантите ще имат права да ползват дотаците по Програмата за развитие на пчеларството през 2014-2017 г., както и помощите, получавани в Агенцията на бежанците. Нейният директор г-н Николай Чирпанлиев прие нашето предложение и ни увери, че пари за подобна инициатива (само от САЩ са постъпили 3,5 млн. долара). Подобен е съветът от еврокомисарът г-жа Кристалина Георгиева на емигрантите да се осигури поминък. Заедно с това ще нарастне и броят на българските пчелари, който напоследък стремително пада, а с това и броят на пчелните семейства. „Имайте търпение един месец, докато проведем анкета сред бежанците и разберем кои от тях ще станат български граждани!” Ние не бързаме – има време до пролетта , защото сега пчелите спят.