Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Предложение до B A S O R D


Дата: 19.11.2014
+ А | - a

           
            ПЧЕЛНИТЕ  ПРОДУКТИ В ДЕТСКИТЕ ДИЕТИ.
            Проф.д-р ЯНАКИ КАРАДЖОВ - апитерапевт
 
    Пчелният мед е желана храна в детската възраст като източник на енергия и градивен материал за развитието на растящия организъм, повишава защитните му сили и адаптационните му възможности към различните неблагоприятни влияния на околната среда и заедно с другите пчелни продукти може да осигури всички необходими за човека хранителни субстанции.
    Медът е необходима хранителна добавка за бременната жена при осигуряване то на нормално развит и износен плод, защитен след раждането от затлъстяване, диабет и хипертония.
     Захранването с пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице и др.е в състояние да задоволи високите енергийни и витаминни изисквания, а мановия мед – и дефицитът на желязо и микроелементи. То трябва да става при бебета над 8 м. постепенно и в малки количества.
    Добавен към млякото при изкуствено кърмене медът ускорява развитието на детето: предизвиква нарастване на броя на еритроцитите, а оттам – и на хемоглобина, диференциране на кръвните клетки и съзряване на имунната система, поникване на зъбите и преминаване към друг тип хранене, което води до по-висша нервна дейност, по-интензивна двигателна и познавателна активност, по-добро усвояване на калция и магнезия, укрепване на костната система и активизиране и диференциране на ензимната активност, а оттам – до по-добър апетит и по-изявено самочувствие. Съзряване се забелязва и в нервно-вегетативните прояви на детето – балансът между енергийният стимул на меда и успокояващото му въздействие мотивира и поведенче-
ските реакции и спокойният сън. Стабилизира се и стомашно-чревната активност, а нормализирането на чревната микрофлора адаптира метаболизма към постъпването в храната на нови продукти и правилното им храносмилане без колики и излишни газове. Това автоматически включва в рациона на бебето 15-25 г мед, най-добре акациев, липов или плодов, а в хода на растежа – и манов.
    Изключително полезно за детския организъм е включването в диетата и на 5-10 г. пчелен прашец, който съдържа 27 витамина с усвояване до 80%. Стимулатор на физическото и психическото развитие на децата е пчелното млечице, което можем да консервираме по обобщената формула мед:пчелен прашец:пчелно млечице 1:10:100. Без детоксикиращото влияние на пчелните продукти и тяхната активност като адаптогени срещу климатичните промени те лесно биха преминали в състояние на предболест (преддиабет и др.). Заедно с прополиса, търтеевото млечице, восъкът, пчелната отрова и тоталният извлек от умрели пчели реализираме антиалергична активност и защита срещу грипа и респираторните инфекции, бронхиалната астма, преумората, стресът, радиацията, умственото и физическо напрежение, изтощението при спортуване и след преболедуване.
    В първите години се проявяват неврозите заекване, безапетитие, напикаване, необичаен страх, а по-късно – и тиковата, дезморфната, натрапчивите и др. неврози, както и изкривяванията на опорно-двигателния апарат и ендокринните болести, които се повлияват добре, когато в общите оздравителни мероприятия участват и пчелните продукти.
            Преди една година стартира Национална програма ДЕТСКО ЗДРАВЕ „ПИРОГОВ” и бяха прегледани 1900 деца.Най-често срещано е напикаването, следвано от сколиозата.
    По инициатива на МОН децата в детските градини и в училищата получават закуска и обяд в училищата, в менюто на които фигурират и пчелните продукти. Видът, количеството и формата им трябва да бъдат определени съобразно възрастта и полът на децата от специалист по апидиететика. Определени пчелни продукти намират приложение в детската възръст не само като храна, но и като лекарство при голям процент от учениците. За подготовката на детски апидиететици в Националния център  АГРОБИЗНЕСАКАДЕМИКА организирахме КОЛЕЖ ПО АПИДИЕТЕТИКА, обучението в който е виртуално (дистанционно), като лекционната програма достига до студентите чрез електронния вестник АПИМЕДИКА-АПИКУЛТУРА. По пчеларство и по пчелни продукти се провеждат две  практики (два уикенда), а дипломата издава СУ или ЛТУ. Професията АПИДИЕТИК е означена в Кадастъра на професиите на МТСП под код