Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Нашествия от кърлежи. Следват марокански скакалци


Дата: 19.11.2014
+ А | - a

                        ДО Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
                        МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
                                         Р.  Б Ъ Л Г А Р И Я
                            
                        ДО Г-ЖА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
                        ЕВРОКОМИСАР ПО БЕДСТВИЯТА

                        ДО ПРОФ.Д-Р ДИМИТЪР ГРЕКОВ
                        МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
                            И ХРАНИТЕ
                    
                        ДО МОСВ, МЗ, БАБХ и ОБЩИНИТЕ

                        ДО  ГРАЖДАНИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ                                                                                                          


 НАШЕСТВИЯ  ОТ  КЪРЛЕЖИ. СЛЕДВАТ  МАРОКАНСКИ  СКАКАЛЦИ
       Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ – еколог и апитерапевт

    Необичайно топлото време събуди тази година по-рано кърлежите в Шуменско, бълхите в Смолянско и подобните на стоножки, но много по-едрите сколопендри в Бургаско. Много по-рано се появиха и мухите и комарите.
    Топлото и влажно време предизвика масовото намножаване на кърлежите, които са основните преносители на опасни инфекции за хора и животни.
    Кърлежите са дребни паякообразни от клас Акари. Епидемиологично значимите се хранят чрез кръвосмучене от бозайници, птици, земноводни и влечуги, при което пренасят зарази. Зоонозите, предизвикани от кърлежи, са различните видове краста, а от трансмисивните инфекции най-опасни са лаймската болест, туларемията, кърлежовият възвратен тиф, ку-треската и някои екзотични за нашата страна болести (кримската хеморагична треска, треската от Западен Нил и др.).
    В центъра на Шумен има масова инвазия с кърлежи, а в болниците на града – трима болни с доказана лаймска болест. Недиагностицираните случаи в страната са хиляди! У нас има огнища на лаймска болест, известни само на инфекционистите, но кой знае защо те се канят да закрият единственото специализирано звено – болницата за инфекциозни болести „по липса на достатъчно пациенти”!?!
    В България са констатирани 40 вида кърлежи (пасищен, кучешки, говежди, костенурков и др.) които се активизират в зависимост от околната температура по различно време. Общо съществуват над 850 вида, по-голямата част от които са хамбарни вредители, обитатели на праха в нашите жилища, на растенията и паразити по пчелите.
    Истинските паразити са женските кърлежи, коремчето на които е меко и за развитието им те трябва да го напълнят с кръв. Те обитават тревисто горски или паркови терени и предпочитат висока влажност, което съответства на тазгодишната пролет. Най-често сутрин причакват жертвите си (хора и животни) покрай пътеките, като се ориентират по топлината и миризмата, излъчвани от гостоприемника. Предпочитат меките части по кожата, впиват се с хоботчетата си и след като нарастнат неколкократно се отпускат. С цел да увеличат притока на кръв и да предотвратят нейното съсирване, те „повръщат” смес от секрети и кръв, насмукана от други гостоприемници, с което внасят в раничката причинителите на цялата плеада кърлежови зоонози.
    Как да се предпазим от кърлежи?
1.    Като избягваме самите кърлежи.
2.    Поставим мрежи на прозорците,балконските и входните врати на жилищата ни (необходима мярка срещу всички насекоми).
3.    Поддържаме навлажнена изтривалката с инсектицидни препарати.
4.    Пулверизираме безопасни инсектициди (но не химикали!) с цел саниране на въздуха, мебелите и килимите в жилищните помещения след всяко почистване с прахосмукачката.
5.    Носим светли дрехи (дълги панталони, пъхнати в чорапите и ризи с дълги ръкави). Това позволява да ги открием преди да са ни ухапали.
6.    Напръскваме се с репеленти, които ги отблъскват.
7.    След завръщане от местообитанията им преглеждаме дрехите си, предилекционните места ( корем, ингвинални гънки, открити части по кожата, под косата), както и децата и домашните ни любимци.
Как да ги извадим от кожата?  
1.    Отиваме на лекар.
2.    Ползваме специални устройства, които носим със себе си. Такова е „Нимфия”- примка с метална жичка с големината на кредитна карта.
3.    С пинсети, а ако нямаме – с нокти (с ръкавици или през найлонова торбичка).
        При съмнение, че сме ги разкъсали се инжектира профилактично 200 мг доксициклин    (на бременни и деца – амоксициклин или азитромицин).
    Изваденият кърлеж или част от него поставяме в шишенце, за да го покажем  на паразитолог, който по вида му може да ни ориентира с какво ни е заразил.
При съмнение отиваме в ЦЗПБ на бул. Янко Сакъзов № 26, 4 етаж, в Референтната лаборатория по лаймска болест и лептоспирози.
        Освен сред природата в големите градове носители на кърлежи са домашните любимци, както и бездомни кучета, котки, гълъби, коне, крави, овце, костенурки и др.
        Намираме се в началото на насекомните нашествия, които са най-масови през  края на май и юни.
        Що се касае до бълхите, мравките, хлебарките, дървениците, мухите, комарите и другите нашественици (плъхове, мишки, костенурки, скитащи кучета, котки, гълъби, папагали, домашни и човешки любимци) обръщайте се към специалисти по ДДД (дезинфекция, дезинсекция, дератизация), по кожни и венерически болески, по зоонози, но не към врачки и гледачки.
        Тази пролет особено агресивни са пчелите. Предстои да ни навестят и мароканските скакалци. Моят метод за борба с тях е следният:
        След като опустошат всяка растителност в Мароко, те летят над Тунис и част от тях пресичат Средиземно море в най-тясната му част – при о.Сицилия. По неговото крайбрежие има навигационни и аеронаблюдателни станции, които с радарите си улавят и ятата скакалци, които летят ниско и бавно. Тогава специализиран хеликоптер излита над тях и ги напръсква с немските ЕФЕКТИВНИ МИКРООРГАНИЗМИ (ЕМ) или руският БАЙКАЛ ЭМ-1, които според нас спират летежа им, те падат в морето и нахранват рибите.
        Същите препарати ЕМ и БАЙКАЛ ЭМ-1 са най-ефикасното и безвредно средство за борба с всички насекомни вредители, като не само ги унищожават, но и дезинфекцират причинителите на трансмисивни инфекции и зоонози. Моят екип е готов да достави тези препарати и да окаже експертна помощ при тяхното прилагане.
        В никакъв случай НЕ ТРЯБВА да се пръска с химически инсектициди, както гласи инструкцията в общините, защото те убиват пчелите! Предстои гласуването на нов закон по пчеларство, който ще отстрани разните комунистически недомислия, каквато е и забраната да не се гледат пчели в населени места.
        Кърлежите намират подслон и храна в кошерите. Един от тях – Varroa jacobsoni - предизвиква колапсът на пчелните семейства. Открит на о. Ява като паразит по дивата индийска пчела Apis cerana, той е известен на нашите пчелари като причинител на вароатозата вече над 50 години. Същата пчела ни
„удостои” напоследък с още един мутирал неин паразит – Nosema cerana (вторият възбудител на колапсът  по пчелните семейства), предизвикал смъртта на ¾  от европейските пчели. Според проф. Олег Гробов в кошерите на бившия СССР се откриват над 100 вида кърлежи, 5,8% от които се срещат само при пчелите, 16,5% - по растенията, а 77,7% са хамбарни вредители и силно влошават качеството на брашното, а оттам – и на хляба. За решаването на този браншови проблем пред хлебарите и сладкарите препаратите с ЕМ също са незаменими и ние можем да окажем периодична експертна помощ.
        Според общоприетите норми поведението на насекомите тази пролет предизвиква бедствие, което трябва да бъде обезпечено финансово от ЕС. Държавата вдигна ръце от нашествието на мароканските скакалци (миналата година те стигнаха до Пирдоп) и ще остави отново на общините да се справят и с кърлежите и останалата напаст, а те нямат нито бюджетни средства, нито специалисти за това. За възможностите ни при решаването на този европейски проблем вече две години алармирам тогавашният министър д-р Мирослав Найденов и еврокомисарят г-жа Кристалина Георгиева, но без резултат. Въпреки всичко, моят екип и аз сме готови всяка година да осигуряваме експертна помощ!
        Гражданите от нападнатите от кърлежи и други насекоми, могат да напръскат с посоченните ЕФЕКТИВНИ МИКРООРГАНИЗМИ (ЕМ) тревните плоши и храстите около блоковете и къщите си след като ги окосят и подстрижат. На всяка цена те трябна да навлажнят изтривалките пред жилищата си и да ги поддържат влажни с ЕМ, а килимите, книгите в библио-теките, събиращите прах предмети и въздуха в жилищните помещения да пулверизират периодично със същия разтвор. Без вреда ще бъде и навлажняването на чорапите и долната част на бельото (в областта на слабините и корема) ако предприемаме излети или разходки в парка.
Грижете се сами за себе си, като изпълнявате подробните инструкции за периодичното използване на ЕМ в жилищните и производствените помещения, защото с еднократните си акции общините нямат възможността да ви защитят, а само ще унищожат пчелите. Предлаганите от мен ЕМ се прилагат в разрежда-ния до 1:100 и цената им е нищожна в сравнение с антибиотиците, които се налага да се употребят профилактично при откриването на всеки кърлеж по облеклото и кожата ви, на децата ви и на домашните ви любимци. Потърсете статии за кърлежите и другите насекоми - преносители на инфекции в интернет не само на български, но и на руски език, на който кърлежите се наричат клещи. И не търсете вината в общинарите. Обстоятелствата изискват нова култура на обществена, професионална и лична защита от вредители!
      


СОФИЯ, 6 МАЙ, 2014 г.                                            Проф.д-р Я.Караджов
                        СОФИЯ1505, ул.”Проф. Джовани                                           Горини”№22, тел. 02 843 15 35 моб.                                    0885 456 700; e-mail Ya_Karadjov@abv.bg